wat is aromatherapie

Gepubliceerd op 26 april 2021 om 22:27

Essential Life, een praktijk voor aromatherapie. Maar wat is nou eigenlijk Aromatherapie, zijn het alleen de lekkere geurtjes of kun je er nog meer mee, je leest het in deze blog!

 

Essentiële oliën (ook wel aromatische of etherische oliën genoemd) worden op natuurlijke wijze veelal uit geurige heilzame planten gewonnen. De oliën zijn nuttig voor lichaam en geest en kunnen een gunstige invloed op de gezondheid hebben. Het gebruiken en toepassen van essentiële oliën heet aromatherapie.

Essentiële oliën zijn de vluchtige geurstoffen uit aromatische planten, geproduceerd en opgeslagen in speciale cellen in de plant. Zo zijn bij roos en jasmijn de geurcellen gelokaliseerd in de bloemblaadjes; bij pepermunt en basilicum in het blad; bij gember en valeriaan in de wortel; bij citrusvruchten in de schil en bij sandelhout en ceder in het hout. De plant gebruikt deze aroma's voor het aantrekken van nuttige insecten en/of bestrijding van ziektekiemen. Om deze eigenschappen voor mensen te gebruiken, worden deze essentiële oliën uit de plantendelen geëxtraheerd. Over het algemeen worden deze bijzonder concentreerde grondstoffen gewonnen via waterdampdestillatie maar ook persing of CO2 extractie wordt als techniek gebruikt. Het resultaat is een essentiële olie die we via verschillende toepassingen kunnen gebruiken.

Elke olie bezit een eigen, unieke samenstelling van actieve bestanddelen en dit mengsel van werkzame stoffen bepaalt de werking en eigenschappen. Sommige oliën past men toe bij lichamelijke ongemakken zoals acné of zweetvoeten. Andere oliën bezitten een grote psychische en emotionele waarde – ze kunnen ontspanning bevorderen of een kamer/praktijk aangenaam begeuren, waardoor onrust en angst vermindert.

Werking

Er verschijnen meer en meer studies die de werking en eigenschappen van oliën ondersteunen. Het lijkt erop dat onze reukzin een grote rol speelt bij de werking van aromatherapie. De geurreceptoren in onze neus communiceren met delen van onze hersenen (limbisch systeem) die herinneringen en emoties opslaan. Er zijn aanwijzingen dat inademing van moleculen uit essentiële oliën het limbisch systeem stimuleert en vanuit daar onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid beïnvloedt. Essentiële oliën op de huid door middel van massage is een fijne manier om aromatherapie toe te passen, omdat het werkt op verschillende niveaus. Door de huid worden de oliën opgenomen in het lichaam en tegelijkertijd worden de oliën ingeademd. Daarnaast is er natuurlijk nog de positieve werking van de massage.

Toepassingen

Hoewel het woord ‘aroma’ erop duidt dat de geur van de oliën geïnhaleerd wordt, kunnen deze plantaardige stoffen ook op de huid worden gebruikt of zelfs worden ingenomen als smaakstof. Elke soort olie bezit specifieke eigenschappen en kent verschillende toepassingen.

Aromatherapie wordt ingezet op verschillende niveaus – van thuisgebruik, spa’s of ziekenhuizen. Het lijkt er sterk op dat essentiële oliën een positief effect geven bij verbetering van de stemming en het bevorderen van een gevoel van ontspanning. Van oliën als lavendel, roos, sinaasappel, bergamot, citroen en sandelhout is aangetoond dat ze kunnen ondersteunen bij onrust, stress en helpen lekker te slapen.

Studies tonen aan dat een aantal oliën en/of bestanddelen van essentiële oliën antibacteriële of antischimmel eigenschappen hebben (tea tree, oregano, tijm, kruidnagel). Verdamping van oliën en toepassingen op de huid staan de laatste tijd meer en meer in de belangstelling. Ze worden ingezet als natuurlijke behandeling van of ondersteuning bij stress, huidklachten en andere ongemakken.

 

Bekijk hier de video over de toepassingen


 »