Verhoog je weerstand met essentiële oliën

Gepubliceerd op 25 november 2021 om 14:24

Essentiële oliën bij griep en verkoudheid!

Top 5 van essentiële oliën die jou helpen bij griep en verkoudheid.

Een groot aantal essentiële oliën zijn zeer geschikt voor gebruik bij verkoudheid en griep. Dit omdat vele oliën antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen hebben. Sommige essentiële oliën hebben zelfs slijmoplossende eigenschappen, of versterken je immuunsysteem. Hieronder beschrijf ik de top 5 essentiële oliën die wij bij ons thuis vaak inzetten bij griep en verkoudheid. 

 

Tea Tree:

Velen kennen de geweldige werking van tea tree olie zowel op de huid en als verdampings-olie. Tea tree olie desinfecteert, bestrijdt infecties, versnelt wondgenezing, vermindert pijn, en wat voor deze tijd van het jaar erg belangrijk is, het bestrijdt effectief bacteriën, schimmels en virussen. Tea tree is een van de meest wetenschappelijk onderzochte olien en veel studies bevestigen deze werkingen. In een van de studies werd aangetoond dat als tea tree olie in een diffuser, in een kleine afgesloten ruimte, werd verneveld, waren bijna alle influenza virussen in de lucht binnen 10 minuten verdwenen en na 15 minuten was geen enkel virus meer te vinden. (Xinghua, L. et al. Melaleuca alternifolia concentrate inhibits in vitro entry of influenza virus into host cells. Molecules 2013; 18(8): 9550-956)

Een hele fijne olie dus om jou lucht in huis te zuiveren!!

 

Eucalyptus:

Eucalyptus is ook erg goed in te zetten voor de luchtzuivering. Net als tea tree maakt deze olie ook bacteriën, virussen en schimmels onschadelijk. wanneer je eucalyptus inademt openen de luchtwegen en en de longen. Door te stomen met eucalyptus worden de rode bloedlichaampjes geactiveerd, zodat de longen meer zuurstof kunnen opnemen en de zuurstofvoorziening in de lichaamscellen verbeterd (Aromecum, aromatherapie van absint tot zonnenbloem, Drs. Harmen Rijpkema)

Hoewel eucalyptus in veel producten zit verwerkt, is het niet voor iedereen geschikt. Gebruik deze olie niet voor baby's en gevoelige kinderen. Tijdens zwangerschap en voor mensen met een hoge bloeddruk of epilepsie wordt eucaluptus ook afgeraden.

 

Ravintsara

Essentiële olie van ravintsara is een zo'n musthave bij verkoudheid en griep.  Ravintsara werkt desinfecterend, doodt verschillende bacteriën en schimmels en bestrijd het influenza virus. Daarnaast heeft het de eigenschap om slijmoplossend te werken. Deze olie mag ook door de kleintjes onder ons gebruikt worden, wees dan wel zuinig met de aantal druppels en wanneer je het verwerkt in een olie of balsem smeer het niet rond het neusje van je kind, aangezien het een behoorlijke sterke geur is.

 

Den, Grove:

Den vergemakelijkt de ademhaling en maakt de luchtwegen schoon. Het bevordert het losmaken en uitscheiden van slijm en remt de ontsteking. Vooral een stoombad (3 druppels in een kom) maakt grove den het slijm goed los.

 

Tijm:

De essentiële olie van tijm olie heeft anti-bacteriële en schimmelwerende eigenschappen en is een bekend slijmoplossend middel. Bij klachten van de luchtwegen zou verdamping van tijmolie, naast de anti-bacteriële werking, ook minder hoest geven en krampstillend werken. Er zijn veel verschillende tijmsoorten te verkrijgen. Dit heeft te maken met de samenstelling (chemotype) van de olie te maken.  Inprincipe zijn de meeste tijmsoorten ook tijdens zwangerschap en bij kinderen te gebruiken, maar een tweetal zou ik niet inzetten bij deze doelgroep (Tijm thymol en Tijn carvacol)   In mijn webshop staat de tijm die voor alle doelgroepen gebruikt mag worden.

 

Ik zelf vind het super leuk om met enkelvoudige oliën te werken, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Kies je liever voor 'kant en klare' producten, bekijk dan mijn webshop. Alle producten die jou kunnen helpen bij griep en verkoudheid staan er verzameld.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.